Perusturvakuntayhtymä Karviaisen matka kohti alueellista sulautumista maakuntaan

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen matka kohti alueellista sulautumista maakuntaan
Tiivistelmä:
Tällä toisella valtuustokaudellani SoTe ammattilaisena toimin edelleen Perusturvakuntayhtymä Karviaisen hallituksen jäsenenä. Aion nyt tämä seuraavan kaksi vuotta valottaa blogissani Perusturvakuntayhtymä Karviaisen matkaa uuteen organisaatioon.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen matka kohti alueellista sulautumista maakuntaan

Tällä toisella valtuustokaudellani SoTe ammattilaisena toimin edelleen Perusturvakuntayhtymä Karviaisen hallituksen jäsenenä. Edelliset neljä vuotta oli omalla tavallaan mielenkiintoista aikaa. Valittiin useita uusia hallinnollisia toimihenkilöitä Karviaiseen. Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtaja valittiin jopa kahdesti neljän vuoden aikana eli neljän vuoden aikana meillä oli neljä eri johtajaa, joista yksi toimi sijaisena. Näiden johtajien erilainen kädenjälki ja toimintatavat tulivat osin tutuiksi. Karviaisessa tehtiin myös organisaatiouudistusta, kehitettiin oleellisesti toiminnan ja talouden seurantatyökaluja, jotka eivät ole vieläkään riittävän hyvät. Tehtiin uusi palvelutasosuunnitelma ja strategiset linjaukset toimintaan. Lisäksi totta kai on taivasteltu Covid-19 pandemian aiheuttamia toiminnan ja talouden äkillisiäkin muutosvaatimuksia.

Talouden suuntaa saatiin kuitenkin käännettyä parempaan tai ainakin taklattua vahvaa kustannusten nousun kehitystä, jos Covid-19 kustannuksia ei huomioida, sillä niiden vaikutus alkaa selvemmin näkyä vasta nyt. Toimintamallien uudistamista on jatkettava vahvasti edelleen. Sosiaalitoimessa siinä ollaan paremmassa vauhdissa, joka näkyy tuloksissa. Ajatuksena on entistä enemmän ottaa toimintaa omaksi toiminnaksi ja pyrkiä karsimaan kalliita ostopalveluja, jotka kattavat n. 50 % Karviaisen menoista. Tässä on sosiaalitoimessa onnistuttu ja myös digitaalisia työkaluja on alettu ottaa käyttöön. Tämä kaikki vaatii osaavaa henkilökuntaa riittävästi. Tulevaisuudessa se edellyttää myös hankintoja esim. teknologian suhteen.

Tällä valtuustokaudella ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen seuraavalla kaksivuotiskaudella, joka on organisaation matka ns. hautaan sen siirtyessä alueellisen hallinnon alle, suurin tehtävä on paitsi pitää talous ja toiminta veden pinnalla myös miettiä millainen strategia siirtymään otetaan. Ollaanko ns. etupainossa vai takakuskina. Onko tarkoituksenmukaista jatkaa uudistamista ja tehdä sen mukaisia hankintoja vai odottaa alueellisen hallinnon ja tulevan Perusturvakuntayhtymä Karviaisen emo-organisaation tukea muutoksiin.

On varmasti melko selvää, että näiden kehitystoimien ja hankintojen konkretisoituminen tulee kestämään tästä hetkestä vielä 2-4 vuotta. Sitä ennen on löydettävä timantit, joihin nyt pitää satsata, jotta ollaan iskussa. Tärkeintä kuitenkin on Karviaisen perustehtävän tekeminen ja mieluummin erinomaisella tasolla eli tarjota Vihtiläisille ja Karkkilalaisille perustason sosiaali- ja terveyspalvelut laadukkaasti ja oikea-aikaisesti. Sitä varten meillä pitää olla osaavia ammattilaisia riittävästi ja siitä olen nyt myös huolissani.

Aion nyt tämä seuraavan kaksi vuotta valottaa blogissani Karviaisen matkaa uuteen organisaatioon.

Laita hyvä kiertämään!

Lisää luettavaa